Oznam pre predajcov predávajúcich spotrebiteľské balenia cigariet.

30.03.2011 Prešov

Colný úrad Prešov (ktorého územný obvod tvoria okresy Prešov, Bardejov, Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou), ako miestne príslušný správca dane dáva do pozornosti podnikateľskej verejnosti, najmä však predajcom spotrebiteľských balení cigariet skutočnosť, že dňom 01.02.2011 dochádza k zmene pri označovaní spotrebiteľského balenia cigariet, ktorú zavádza zákon č. 491/2010 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 106/2004 Z. z. o spotrebnej dani z tabakových výrobkov v znení neskorších predpisov.

Spotrebiteľské balenie cigariet, ktoré sa uvedie na trh od 1. februára 2011, musí byť označené kontrolnou známkou, na ktorej bude uvedený znak - veľké písmeno „C“ označujúci platnosť novej sadzby spotrebnej dane z cigariet. Spotrebiteľské balenie cigariet označené kontrolnou známkou, na ktorej bude uvedený znak – veľké písmeno „B“ označujúci sadzbu spotrebnej dane z cigariet platnú do 31. januára 2011, je možné predávať, ponúkať na predaj alebo skladovať najneskôr do 31. marca 2011. Počet nepredaných spotrebiteľských balení cigariet je potrebné do 15. apríla 2011 oznámiť miestne príslušnému colnému úradu a zároveň ho požiadať o ich zničenie.

V súvislosti so spotrebnou daňou z tabakových výrobkov je dôležité upozorniť aj na skutočnosť, že dňa 1. januára 2011 nadobudla účinnosť aj Vyhláška č. 552/2010 Z. z.., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o vyhotovovaní kontrolnej známky na označovanie spotrebiteľského balenia cigariet a o jej grafických prvkoch a údajoch.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región